Rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan in The Grand Budapest Hotel

30 september 2022 08:45 | kijktips | Door Judith Regeling

© 20th Century Fox.
Regisseur Wes Anderson staat bekend om zijn oog voor detail en zijn fantasierijke werelden. The Grand Budapest Hotel zit dan ook vol leuke details en vreemde personages.

In de jaren 30 is The Grand Budapest Hotel het chicste hotel van het (fictieve) Oost-Europese landje Zubrowka. Conciërge M. Gustave (Ralph 'Voldemort' Fiennes) zwaait er de scepter. Hij is beleefd, intelligent en de gasten zijn dol op hem.

The Grand Budapest Hotel

Dat laatste blijkt maar weer eens als een van de vaste gasten overlijdt: Madame D. (Tilda Swinton in een piepklein rolletje) laat Gustave haar hele fortuin na. Haar nabestaanden zijn woest, zoon Dmitri (Adrien Brody) voorop. Hij wil koste wat kost wil voorkomen dat Gustave een waardevol erfstuk in handen krijgt. Zo raken de conciërge en de jonge piccolo Zero (Tony Revolori) verzeild in een bizarre achtervolging door het pittoreske Zubrowka. Hun uitvalsbasis blijft steeds het luxueuze Grand Budapest Hotel.

Bill Murray

Regisseur Wes Anderson beschikte voor The Grand Budapest Hotel over een sterrencast. Oscarwinnaars Tilda Swinton en Adrien Brody en Oscargenomineerde Ralph Fiennes spelen belangrijke rollen in de film.

Daarnaast komen ook topacteurs Willem Dafoe, Jeff Goldbum, Bill Murray, Saoirse Ronan, Harvey Keitel en Jude Law voorbij. En dat is nog maar een kleine greep uit Andersons sterrenensemble.

Al die grote sterren leverden Anderson een forse rij prijzen en nominaties op. The Grand Budapest Hotel sleepte negen Oscarnominaties in de wacht, waaronder die voor beste regie en beste film. Uiteindelijk gingen de componist en de decor-, kostuum en kledingontwerpers van de film met een Oscar naar huis.

Meer over