The great British bake off

Brownies in de British Bake-off

NPO 1 - donderdag 24 juni om 21:20

© https://pixabay.com
Achttien brownies wil de jury zien in deze chocoladeaflevering. Klinkt simpel, maar de bakkers laten zien dat dat tegenvalt. Verder op het menu: een babka - gevlochten brood - en een spektakelstuk met witte chocolade.

"Als je niet eens een fatsoenlijke brownie kunt maken, heb je een groot probleem." Paul Hollywood, jurylid in The great British bake off, stuurt de bakkers de chocoladeaflevering in met een strenge waarschuwing.

Brownies moeten het worden dus, achttien stuks met verschillende smaken en een smeuïge binnenkant. Maar tot Hollywoods grote ergernis kunnen de kandidaten zijn hoge verwachtingen niet waarmaken.

Babka

Misschien biedt de volgende opdracht meer geluk. Ze bakken een babka, een gevlochten brood met in deze versie laagjes noten, chocolade en siroop. De slotopdracht roept meteen een discussie op in veel huiskamers. Want is witte chocolade nou wel of geen chocolade? De jury vindt van wel en wil dat ze er een feestelijke spektakeltaart mee maken.

Prue Leith

Jurylid Prue Leith mag dan al de respectabele leeftijd van 81 jaar hebben bereikt, ze is nog lang niet van plan om te stoppen met haar televisiewerk.

De bakveteraan kan in haar thuisland zelfs een nieuwe show erbij schrijven. De Britten gooien jaarlijks zo'n 6 miljoen ton aan eten weg en als Leith ergens een hekel aan heeft, is het voedselverspilling. In Cook clever laat de kliekjeskoningin zien hoe je lekkere gerechten maakt van restjes.

Hoe ze zo fit blijft op haar leeftijd, weet ze trouwens ook. Ze is gewoon heel gelukkig, zei ze in de ochtendshow Good morning Britain.

Meer over