The great British bake off

Wie bakt zich naar de finale van The great British bake off?

NPO 1 - donderdag 19 augustus om 20:35

© Channel 4
De halvefinalisten van The great British bake off maken savarins, met siroop doordrenkte cakejes, en een Deense feesttaart. Tot slot bakken ze een Rubiks-spektakelstuk, bestaande uit 25 kubusjes. Eén bakker maakt het zichzelf bijzonder lastig.
Heeft The great British bake off inspiratie opgedaan bij Heel Holland bakt? Het lijkt er wel op in de halve finale. De vier overgebleven kandidaten bakken een Rubiks kubustaart, net zoals hun Nederlandse collega’s deden in de finale van vorig jaar. Was deze opdracht destijds de opener van de aflevering, voor de Britten is het uit 25 eetbare kubusjes bestaande spektakelstuk de allerlaatste kans op een plek in de finale. Eén bakker heeft het zichzelf extra moeilijk gemaakt; zij heeft haar recept niet kunnen oefenen, omdat ze het pas de dag voor de halve finale heeft bedacht. Andere opdrachten in deze patisserie-aflevering zijn twaalf savarins, met siroop doordrenkte cakejes, en een Deense feesttaart - een kransekake - in de vorm van een hoorn.

Vrolijk baknieuws

Het is niet de eerste keer dat de Britse en Nederlandse versie dezelfde opdrachten hebben. In beide landen kwamen al eerder bombes, sticky toffeetaarten en koekhuisjes voorbij. De vraag is of The great British bake off zich voor de volgende reeks opnieuw laat inspireren door Janny en Robèrt. Bij de Britten is momenteel de twaalfde reeks in de maak, liet Paul Hollywood onlangs weten op Twitter. Na de uitschakeling van Engeland op het EK deze zomer kon het jurylid wel wat troostgebak gebruiken.

Ook uit Nederland komt vrolijk baknieuws: hier start begin september een speciaal seizoen met oud-deelnemers.

Meer over