The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Martin Freeman gaat liftend door het heelal in The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Paramount - woensdag 20 september om 20:30

© Touchstone
In The Hitchhikers’ Guide to the Galaxy ontdekt een doodgewone Brit dat zijn beste vriend een buitenaards wezen is. Dat is het begin van een bizarre reis door de ruimte.

Arthur Dent (Martin Freeman) heeft niet zijn beste dag. Wat heet: hij is nog maar net wakker of hij moet al voorkomen dat mannen in bulldozers zijn huis met de grond gelijk maken.

The Hitchhikers’ Guide to the Galaxy

Gelukkig hoeft hij dat niet in zijn eentje te doen: al vrij snel komt zijn goede vriend Ford Prefect (Yasiin Bey, ook bekend als rapper Mos Def) hem helpen. Of toch niet?

Ford heeft raar nieuws voor Arthur: de wereld staat op het punt te vergaan. Als ze snel zijn kunnen ze meeliften met een ruimteschip. Arthurs vriend is namelijk helemaal geen acteur, zoals hij altijd heeft beweerd. Hij is een alien, en dan ook nog eentje die verslaggever is voor The Hitchhikers’ Guide tot the Galaxy – een soort reisgids voor ruimtereizigers.

Het lukt Ford en Arthur inderdaad om mee te liften op een schip van de Vogons, een niet bepaald vriendelijk buitenaards ras. Dat is het begin van een avontuur waarop Arthur niet alleen de president van het heelal (Sam Rockwell) tegenkomt, maar ook een oude bekende (Zooey Deschanel).

Douglas Adams

The Hitchhikers’ Guide to the Galaxy is een verfilming van het gelijknamige boek van Douglas Adams. Of eigenlijk is het meer een zoveelste versie van het verhaal uit dat boek. Voor het boek was The Hitchhikers’ Guide to the Galaxy eerst een radiohoorspel. In de jaren 80 maakte de BBC er ook al een televisieserie van.

Adams veranderde steeds iets aan elke versie van het verhaal: hij kwam met extra scènes en soms zelfs extra personages. Zo bedacht hij het personage Humma Kavula (gespeeld door John Malkovich) speciaal voor de film. Adams heeft het resultaat nooit gezien, hij overleed op 11 mei 2001 na een hartaanval.

Wie goed oplet ziet een paar eerbetonen aan de schrijver in de film. Zo lijken de grepen op de kastjes in het kantoor van Humma Kavula wel erg veel op Adams’ neus en hangt er een schilderij van de schrijver en zijn vrouw in het ruimteschip Heart of Gold.

Meer over