The Homesman

Hilary Swank is een doorzetter

SBS 9 - dinsdag 14 april om 22:30

© ftp://ftp.cyfraplus.pl/
Hilary Swank speelt in deze western in omgekeerde richting een vrouw van stavast. Opgeven komt eigenlijk niet in haar woordenboek voor.

Het leven is hard voor de pioniers in Nebraska. Zo hard dat een drietal vrouwen het niet meer aankan.

The Homesman

Ze krijgen, ieder om een andere reden, een zenuwinzinking. De plaatselijke dominee beslist dat de dames niet in het dorp kunnen blijven, iemand moet hen naar het veilige Iowa brengen. Omdat hun mannen niet thuis geven, werpt de alleenstaande Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) zich op als vrijwilliger. Ze haalt landloper Briggs (Tommy Lee Jones) over om haar te vergezellen.

Die tocht van west naar oost is bijzonder voor een western: het genre belicht doorgaans reizen in omgekeerde richting. Mary Bee draagt het verhaal; zij doet wat anderen niet kunnen. Zolang de film daaraan vasthoudt is The Homesman onconventioneel en interessant. Als hij later in het verhaal de focus verlegt, boet de film iets aan kracht in.

Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones speelt in The Homesman niet alleen de rol van landloper Briggs. Hij schreef ook mee aan het script én hij regisseerde de film.

Het was de tweede keer dat hij een film regisseerde. Opvallend: ook Jones' regiedebuut The Three Burials of Melquiades Estrada is een western.

Meer over