The Hurt Locker

Op bommenjacht met Jeremy Renner

Veronica - vrijdag 25 juni om 20:30

© redactioneel.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images
De soldaten in The Hurt Locker hebben een lastige taak. Ze moeten in Irak bommen en mijnen onschadelijk maken. Dan kun je maar beter zorgvuldig te werk gaan.

Het was een bijzonder moment bij de Oscaruitreiking in 2010. Iedereen dacht dat Avatar-regisseur James Cameron de Oscar voor beste regisseur zou krijgen. Dat gebeurde niet: het beeldje ging naar Kathryn Bigelow. 

Kathryn Bigelow

Zij kreeg de Oscar voor het bloedspannende oorlogsdrama The Hurt Locker. Daarmee werd Bigelow niet alleen de eerste vrouw die de Oscar voor beste regisseur won, ze stak ook nog eens haar ex-man de loef af. Bigelow en Cameron waren van 1989 tot 1991 getrouwd.

Die Oscar was niet de enige prijs die Bigelow en consorten wonnen: in totaal won The Hurt Locker zes Oscars. Onder meer de beeldjes voor beste montage, beste scenario en beste film gingen mee naar huis.

Daarmee werd de film de grote winnaar van die editie van de Oscar. Cameron bleef met Avatar steken op drie beeldjes.

The Hurt Locker

In The Hurt Locker volgt Bigelow de soldaten van een speciale Amerikaanse legereenheid in Irak. Ze hebben een even belangrijke als levensgevaarlijke taak: ze moeten bommen en mijnen ontmantelen.

Nou is dat op zich al vrij stressvol werk, maar de militairen moeten dat ook nog eens doen in een gebied waar de gevechten nog in volle gang zijn.

William James (Jeremy Renner) heeft  de leiding over dit team. In de ogen van zijn ondergeschikten is hij roekeloos en onverschillig, eigenschappen die – zeker in toch al levensgevaarlijke situaties – fataal kunnen zijn.

Op ongeëvenaarde wijze sleept Bigelow de kijker mee en maakt zo pijnlijk zichtbaar wat een oorlog met soldaten kan doen. Kortom: een film voor mensen met stalen zenuwen.

Meer over