The Imitation Game

Kraakt Benedict Cumberbatch de code?

CANV - vrijdag 13 maart om 21:20

© SquareOne Entertainment / MKNS
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt wiskundige Alan Turing samen met andere cryptologen dag en nacht om de Enigmacode van de nazi's te ontcijferen.

The Imitation Game maakt duidelijk dat De Tweede Wereldoorlog niet alleen aan het front woedt. Wiskundige Alan Turing (Benedict Cumberbatch) heeft een wapen dat van onschatbare waarde is voor het Britse leger: zijn brein.

The Imitation Game

Het leger brengt Turing en andere knappe knoppen samen op het landgoed Bletchley Park. Hun doel: het kraken van eigenlijk onkraakbare Enigma-codeermachine. De nazi's gebruiken de Enigma om hun berichten te versleutelen. Als de geallieerden die berichten kunnen ontcijferen, hebben ze een grote slag gewonnen.

In The Imitation Game werken Turing en zijn team dag en nacht aan die taak. De samenwerking tussen de cryptologen verloopt echter verre van vlot. Turing is misschien een briljant wiskundige, maar zijn social skills zijn wat minder goed ontwikkeld. 

Alan Turing

Turing is homoseksueel. In het Engeland van de jaren 40 is homoseksualiteit bij wet verboden. De wiskundige moet er daarom voor zorgen dat zijn geaardheid niet uitkomt.

Wie de geschiedenis kent, weet dat Turing en zijn team er in slagen de Enigma te kraken. En dat Turing in 1952 alsnog wordt veroordeeld wegens homoseksualiteit. Hij moet kiezen tussen een celstraf en chemische castratie. Turing kiest voor het laatste. In 1954 overlijdt hij, vermoedelijk door zelfdoding.

Pas in 2013 rehabiliteert de Britse regering de wiskundige, die alom wordt gezien als pionier op het gebied van digitale computers.

The Imitation Game sleepte acht Oscarnominaties in de wacht, waaronder eentje voor hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch. Scenarioschrijver Graham Moore mocht een Oscar mee naar huis nemen.

Meer over