The Judge

Robert Downey Jr. moet zijn vader verdedigen in The Judge

SBS 9 - dinsdag 3 januari om 20:30

© Warner Bros
Als de vader van advocaat Hank Palmer uit The Judge beschuldigd wordt van moord, moet hij zijn verdediging voeren.

Hoewel ze allebei in de juridische wereld werken, is de band tussen Hank Palmer (Robert Downey Jr.) en zijn vader Joseph (Robert Duvall) moeizaam.

The Judge

Hank werkt als advocaat in Chicago, zijn cliënten zijn rijk en niet zelden schuldig. “Onschuldige mensen kunnen mij niet betalen”, zegt hij daar zelf over.

Palmer senior is rechter in het plaatsje waar Hank opgroeide. Als zijn moeder overlijdt, keert junior terug.

Aanvankelijk alleen voor de begrafenis, maar als blijkt dat zijn vader verdacht wordt van moord, blijft hij om zijn verdediging te voeren.

The Judge is daardoor een combinatie tussen een familiedrama en een John Grisham-achtige rechtbankfilm. De film is op zijn best in de scènes waarin Downey Jr. en Duvall het tegen elkaar opnemen.

Robert Duvall

Joseph Palmer is in de film 72 jaar oud, maar ten tijde van de opnames van The Judge was Robert Duvall al een eind in de tachtig. De topacteur kreeg als 84-jarige een Oscarnominatie voor zijn rol. In de film zit een kleine verwijzing naar Duvalls debuut op het grote doek 52 jaar eerder. Atticus Finch wordt genoemd, de advocaat uit To Kill a Mockingbird. Duvall speelde in die film Arthur ‘Boo’ Radley.

Meer over