The King's Speech

Colin Firth stottert

VRT1 - zaterdag 16 januari om 21:10

© e.a.
In The King's speech hoopt prins Albert met de hulp van de controversiële spraakleraar Lionel Logue van zijn stotteren af te komen.

Prins Albert (Colin Firth) stottert al sinds hij nog maar een klein prinsje was. Aan spreken in het openbaar heeft 'Bertie' dan ook een broertje dood. Gelukkig leeft hij in de schaduw van zijn oudere broer, de kroonprins.

The King's Speech

Tot hun vader in 1936 overlijdt. Berties broer Edward (Guy Pearce) ziet op het laatste moment af van de troon.

Albert is de volgende in lijn. Hij heeft geen trek in het koningschap, maar hij heeft ook geen keus. 

Voor hij de troon kan bestijgen, moet Bertie – die straks als koning George VI door het leven zal gaan – toch echt van zijn gestotter afkomen. Een stotterende koning is immers geen porem.

Het is Alberts vrouw Elizabeth (Helena Bonham Carter) die in The King's Speech met de oplossing komt: ze stuurt haar man naar logopedist Lionel Logue.

Ervaringsdeskundige

Logue houdt er omstreden methodes op na. In het begin botert het niet echt tussen de stijve prins en de ontspannen therapeut.

Tot Albert begint te merken dat Logues vreemde technieken wel degelijk werken en ze uiteindelijk zelfs vrienden worden. Als Albert zijn eerste speech als koning moet houden, staat de therapeut aan zijn zijde.

The King's Speech won de Oscars voor beste regie, beste film beste acteur (Colin Firth) en beste scenario. Die laatste Oscar is extra bijzonder: scenarioschrijver David Seidler heeft zelf jarenlang gestotterd.

Meer over