The Kingdom

Jamie Foxx op terroristenjacht

Viaplay TV - donderdag 10 december om 20:30

© fot: TVN / Universal
The Kingdom gaat over de gespannen sfeer tussen Amerika en de Arabische wereld. Het verhaal is verpakt in een spannende thriller vol actie.

In Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië plegen terroristen een aanslag op een wijk waar veel expats wonen. Daarbij komt een Amerikaan om het leven.

The Kingdom

En niet zomaar een Amerikaan: het slachtoffer was een FBI-agent. Een reactie van Amerika kan daarom niet uitblijven.

FBI-agent Ronald Fleury (Jamie Foxx) krijgt opdracht de daders te pakken. Eenmaal in Riyad ontdekken hij en zijn collega's dat hun onderzoek gevoelig ligt.

De Saoedische overheid ligt hen overal dwars. En de plaatselijke bevolking is ook niet bepaald toeschietelijk.

Daar komt stukje bij beetje verandering in als Fleury in The Kingdom gaat samenwerken met de Saoedische kolonel Faris Al Ghazi (Ashraf Barhom). Al Ghazi probeert Fleury en zijn mannen door de slangenkuil die Riyad is te leiden, maar dat is zelfs voor een ervaren man als hij niet eenvoudig. 

Peter Berg

Om zich voor te bereiden op de opnames van The Kingdom verbleef regisseur Peter Berg twee weken in Saoedi-Arabië. Hij nam het grootste deel van de film uiteindelijk niet daar op.

Het grootste deel van de opnames vond 'gewoon' in Amerika plaats; in de stad Phoenix in Arizona en de woestijn daaromheen.

De eerste versie van de film was zo'n tweeënhalf uur lang. In die tijd was naast spanning en sensatie ook plaats voor drama.

Filmstudio Universal zag dat niet zitten: zij wilden gewoon een spannende actieknaller. De uiteindelijke versie van de film is zo'n drie kwartier korter dan die eerste versie.

Meer over