The Last King of Scotland

Forest Whitaker speelt een dictator

NET 5 - vrijdag 3 september om 23:15

Na een toevallige ontmoeting wordt een jonge Schotse dokter de lijfarts van de Oegandese dictator Idi Amin.

Forest Whitaker is in alle aspecten een groot acteur. Niet alleen staat zijn naam op de aftiteling van een hele lijst films, hij won ook meerdere prijzen en is met zijn bijna twee meter en honderd kilo een imposante verschijning.

The Last King of Scotland

Zijn meest indrukwekkende rol speelt hij in The Last King of Scotland. Door de ogen van de Schotse arts Nicholas Garrigan (James McAvoy) verhaalt dit drama over de Oegandese president Idi Amin.

De wat omslachtige vertelwijze werkt niet altijd, maar Forest Whitaker doet dit met zijn spel vergeten. Op bijna beangstigende wijze laat hij zien hoe Idi Amin van een charismatische man verandert in een van de wreedste dictatoren uit de (Afrikaanse) geschiedenis.

Forest Whitaker

Zijn overtuigende vertolking van Idi Amin leverde Forest Whitaker een Oscar op. Hoe overtuigend hij zijn rol speelde?

Tijdens de opnames van The Last King of Scotland streken cast en crew neer in een Oegandees dorp om een toespraak van Amin op te nemen. Een deel van de figuranten dacht dat ze niet een acteur aan het werk zagen, maar dat ze de echte Idi Amin zagen spreken.

De film is voor een groot deel van de film op waarheid gebaseerd, maar Nicholas Garrigan heeft nooit bestaan. Het personage is losjes gebaseerd op Bob Astles, een Britse militair en diplomaat die een tijdlang een van Amins vertrouwelingen was.

 

Meer over