The Monuments Men

Soldaten met een maatje meer in The Monuments Men

Com. Centr. - vrijdag 5 augustus om 21:03

© tvbase.fr
Wie aan oorlogsfilms denkt, denkt aan heroïsche soldaten, grootschalige veldslagen en spanning. The Monuments Men is niet zo'n film; de soldaten zijn niet bepaald heroïsch, eerder oud en stram, en aan epische veldslagen doen ze al helemaal niet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog steelt Hitler door heel Europa waardevolle kunstschatten voor zijn eigen museum. Nu de Duitsers de oorlog lijken te verliezen, is de kans groot dat die kunstwerken vernietigd gaan worden.

George Clooney

Dat kan professor Frank Stokes (George Clooney, die de film ook regisseerde én meeschreef aan het script) niet zomaar laten gebeuren. Hij weet president Roosevelt over te halen een legereenheid samen te stellen die de kunstwerken moet gaan redden.

Die legereenheid – The Monuments Men genaamd – bestaat niet bepaald uit doorsneesoldaten. De leden zijn stuk voor stuk kunstkenners en ze zijn ook de jongsten niet meer.

Van oorlog voeren hebben Stokes en zijn collega's (gespeeld door topacteurs als Matt Damon, John Goodman, Bill Murray en Cate Blanchett) al helemaal geen kaas gegeten.

The Monuments Men

Zo'n stelletje oude knarren, achter vijandelijke linies op zoek naar waardevolle kunstschatten, dat klinkt allemaal behoorlijk onwaarschijnlijk. En toch is The Monuments Men op waarheid gebaseerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er inderdaad zo'n 350 geallieerde Monuments Men: kunstenaars, curatoren en andere kunstkenners die de taak hadden belangrijke kunstwerken te beschermen.

Meer over