The Night Before

Op zoek naar het kerstfeest der kerstfeesten

SBS 9 - maandag 6 juni om 20:30

Voor drie vrienden is kerstavond als jarenlang een avond voor drank, drugs en feesten. Nu ze volwassen worden, beseffen ze dat die traditie eindig is. In The Night Before gaan ze voor het laatst knallend de Kerst in.

Kerst, een tijd voor familie, lekker eten en cadeautjes. Maar niet voor iedereen. Zo verloor Ethan (Joseph Gordon-Levitt) veertien jaar geleden op kerstavond zijn ouders.

The Night Before

Sindsdien brengen Ethan en zijn vrienden Chris (Anthony Mackie) en Isaac (Seth Rogen) kerstavond samen door. Ze struinen door de stad en vinken zo veel mogelijk kersttradities van hun lijstje af.

Maar dat is eigenlijk nog maar het voorspel. Al die tradities zijn opmaat naar een nacht vol drank, drugs en meer van dat.

In The Night Before komt er na veertien jaar een eind aan die traditie. Isaac krijgt binnenkort een kind, Chris is inmiddels een beroemd American footballspeler en Ethan gaat nu toch echt proberen het te maken als muzikant.

De vrienden kunnen dat einde van een tijdperk niet zomaar voorbij laten gaan. Ethan heeft zelfs kaartjes geregeld voor het Nutcracker Ball; het grootste, hipste en wildste kerstfeest van New York.

Seth Rogen

Regisseur en scriptschrijver Jonathan Levine wilde het beste uit zijn acteurs halen. Daarom liet hij ze er in The Night Before flink op los improviseren.

Maar niet de hele film: de komische scènes zijn bijna helemaal geïmproviseerd, in de serieuzere scènes volgen Seth Rogen, Anthony Mackie en Joseph Gordon-Levitt juist het script.

Seth Rogen en Joseph Gordon-Levitt waren al een beetje aan die werkwijze gewend. In 2011 speelden ze samen in een andere film van Levine: 50/50. Ook in die film liet de regisseur zijn hoofdrolspelers regelmatig improviseren.

Meer over