The Pledge

Jack Nicholson is op z’n best als de duivel hem op de hielen zit en hij de controle over de situatie dreigt te verliezen. De rol van sheriff Jerry Black in The Pledge, vannacht te zien bij de VPRO, past hem dan ook als een maatpak. 

Jerry staat op het punt om met pensioen te gaan, maar hij wil nog één klusje klaren: het vinden van een lustmoordenaar die het op jonge meisjes heeft gemunt. Hij belooft de moeder van het laatste slachtoffer plechtig dat hij zijn snor niet zal drukken, voordat hij de dader heeft gepakt. Dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zijn speurtocht ontaardt gaandeweg in een obsessie.

Met dat bijltje heeft Jack eerder gehakt in onder meer One Flew Over the Cuckoo’s Nest en The Shining. En hoe! The Pledge is gebaseerd op de novelle Das Versprechen van de Zwitserse auteur Friedrich Dürrenmatt. De Nederlandse regisseur Rudolf van den Berg verfilmde het boek in 1996 al eens onder de titel The Cold Light Of Day. Sean Penn tekende voor de regie van deze Amerikaanse versie uit 2001.

The Pledge is de laatste film uit de VPRO-cyclus met Jack Nicholson in de hoofdrol.

Meer over:

Reageren