The Postman Always Rings Twice

9 Juli 2011 05:00 | kijktips | Door Televizier

De keukentafel uit The Postman Always Rings Twice zou hoge ogen gooien in een top 10 van meest memorabele meubelstukken in speelfilms. De scène waarin Frank Chambers (Jack Nicholson) en Cora Papadakis (Jessica Lange) hierop onstuimig de liefde bedrijven, veroorzaakte dertig jaar geleden een golf van opwinding.

'Seks met de geur van zweet en versgebakken brood', schreef een recensent. De erotiek spat van het doek. Zij verzet zich, maar hij rukt haar de kleren van het lijf; zij geeft zich over, veegt het vaatwerk van tafel en laat zich vurig door hem bezitten. 'Mom maar op.' Vanwege het vermeende vrouwonvriendelijke karakter brak er inder tijd een verhitte discussie los over Franks robuuste aanpak. Was het een staaltje haantjesgedrag waar de honden geen brood van lustten? Of was dit, zoals de vooral mannelijke voorstanders betoogden, werkelijk wat ‘alle vrouwen’ diep in hun hart graag wilden?

Echt of niet?
Jack Nicholson gooide olie op het vuur door bij hoog en bij laag vol te houden dat Jessica en hij echt seks hadden gehad in de keuken. De actrice ontkende noch bevestigde de lezing van haar tegenspeler. Maar we kunnen ervan uitgaan dat Nicholson het hele verhaal verzon om zijn reputatie van vrouwenversierder hoog te houden en publiciteit te genereren voor de  film. Het blijft niettemin een gedenkwaardige scène. Met dank aan de keukentafel, die door The Postman Always Rings Twice in een heel ander daglicht kwam te staan en voorgoed zijn onschuld verloor.

Emancipatie
De film stamt uit 1981. Dat tegenwoordig eerder de vrouw het initiatief zou nemen en de man zou bespringen, bijvoorbeeld op zijn multifunctionele werkbank, is een ander verhaal.

Meer over