The Queen

Helen Mirren kruipt in de huid van koningin Elizabeth II in The Queen

NPO 2 - dinsdag 26 december om 23:33

© A-Film
Actrice Helen Mirren won een Oscar voor haar rol als koningin Elizabeth II in The Queen. De film geeft een kijkje achter de schermen bij het Britse koningshuis in een week waarin Koningin Elizabeth veel kritiek van het volk over zich heen kreeg.

De dood van prinses Diana in augustus 1997 roept ongekende emoties op bij het Engelse volk.

The Queen

Koningin Elizabeth (Helen Mirren) schat die gevoelens totaal verkeerd in en de koninklijke familie trekt zich terug op Balmoral Castle. Premier Tony Blair (Michael Sheen) ziet het gevaar en zoekt naar een manier om de koningin en het volk weer nader tot elkaar te brengen.

Het acteerwerk van Mirren en Sheen maakt The Queen tot een onderhoudend en aandoenlijk politiek drama, dat een zeldzame en genuanceerde kijk geeft op wat er gebeurde achter de schermen van Buckingham Palace na Diana’s fatale ongeluk in Parijs.

Helen Mirren won voor haar rol de Oscar voor beste actrice. De koningin was ook onder de indruk van haar prestaties: ze nodigde Mirren uit voor een diner in Buckingham Palace. Omdat zij druk was met de opnames van een andere film moest zij verstek laten gaan.

Helen Mirren

Helen Mirren zei dat het verrassend makkelijk voor haar was om de koningin te spelen: “Met die pruik en die bril voelde ik me helemaal de koningin.” Ze deed het zelfs zo goed dat de crew, als Mirren in de buurt kwam, meteen keurig opstond en met de handen respectvol achter de rug gevouwen tegen haar praatte, net alsof de echte koningin langskwam.

Uiteindelijk leverde dat een geweldig resultaat op. The Queen werd bedolven onder de prijzen, waaronder een Golden Globe en een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor Mirren.

Meer over