The Road

Rampzalige weg naar het onbekende

RTL 8 - zaterdag 23 november om 23:40

© 2929/Dimension Films, 2008.
Een desolaat landschap, een vader en zijn zoon met een lange weg te gaan. Dat zijn de belangrijkste bestanddelen van The Road.

Het Amerika van The Road is grauw, kaal en leeg. Bossen, dorpen en steden zijn platgebrand. Weilanden en graanvelden zijn kaal en verdord.

The Road

Hoe het zover is gekomen, wordt in deze verfilming van de roman van Cormac McCarthy (die ook No Country for Old Men schreef) niet duidelijk.

The Road volgt een man (Viggo Mortensen) en zijn zoon (Kodi Smit-McPhee). Ze zijn onderweg naar de kust.

Weten ze dat het daar veilig is? Hopen ze daar een beter, veiliger leven te kunnen leiden?

Of heeft de man die keuze gemaakt om maar een doel te hebben? Omdat de zee en de kust nu eenmaal altijd een grote aantrekkingskracht hebben?

Viggo Mortensen

Regisseur John Hillcoat maakt van The Road een donkere, dreigende film. Toch wordt het nooit te zwaar, omdat de nadruk ligt op de overlevingsdrang van de man en de jongen en op hun relatie. Dat Hillcoat daar nauwelijks dialoog voor nodig heeft, is bijzonder knap.

Lord of the Rings-ster Viggo Mortensen nam zijn rol erg serieus. Om zich voor te bereiden sliep hij met zijn kleren aan en hongerde hij zichzelf uit.

Niet per se fris natuurlijk. Dat vonden de medewerkers van een winkel in Pittsburgh ook: ze gooiden de acteur de zaak uit omdat ze dachten dat hij een zwerver was.

Meer over