The Shape of Water

Sally Hawkins valt voor watermonster

Elisa (Sally Hawkins) werkt als schoonmaakster in een overheidsgebouw. Daar ontdekt zij met collega Zelda (Octavia Spencer) een onderwaterwezen. 

Elisa kan niet praten, dat heeft ze nooit gekund. Ze communiceert in gebarentaal met collega Zelda (Octavia Spencer) en haar buurman Giles (Richard Jenkins). Haar wereld verandert als ze tijdens haar werk per ongeluk een staatsgeheim ontdekt: een mensachtig onderwaterwezen uit het Amazonegebied wordt gevangen gehouden.

The Shape of Water

Dankzij het wezen ziet Elisa haar leven rooskleuriger in. Ze beseft dat ze wellicht beter past in zijn onderwaterwereld dan in de echte wereld. Elisa besluit het onderwaterwezen te bevrijden. Dit is best ingewikkeld, maar gelukkig krijgt ze hier hulp bij. 

Guillermo del Toro

De werelden die Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, Crimson Peak) in zijn films schept zijn meestal duister. Ook The Shape of Water is weer een donker maar ook sprookjesachtig verhaal. Del Toro brengt de woordeloze communicatie tussen Elisa en het monster en hun langzame toenadering prachtig in beeld. 

Creature from the Black Lagoon

Het onderwaterwezen is gemodeleerd naar het schepsel uit de cultklassieker Creature from the Black Lagoon uit 1954. Niet alleen lijken de wezens op elkaar, in The Shape of Water wordt er gezegd dat het monster is gevonden in de Amazonerivier in Zuid-Amerika. Dit is niet toevallig de plek waar de 'creature' uit de oude film werd gevonden.  

Meer over:

Reageren