The Shape of Water

The Shape of Water vertelt een donker maar sprookjesachtig verhaal

SBS 9 - donderdag 6 oktober om 22:23

Een schoonmaakster bouwt een bijzondere relatie op met een onderwaterwezen.

De werelden die Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, Crimson Peak) in zijn films schept zijn meestal duister.

The Shape of Water

Ook The Shape of Water is weer een donker maar toch sprookjesachtig verhaal. Ergens in de vroege jaren 60 werkt Elisa (Sally Hawkins) als schoonmaakster in een overheidsgebouw.

Ze kan niet praten, dat heeft ze nooit gekund. Ze communiceert in gebarentaal met collega Zelda (Octavia Spencer) en haar buurman Giles (Richard Jenkins).

Haar wereld verandert als ze tijdens haar werk per ongeluk een staatsgeheim ontdekt: een mensachtig onderwaterwezen uit het Amazonegebied. Del Toro brengt hun woordeloze communicatie en langzame toenadering prachtig in beeld.

Hij laat zien dat dankzij het wezen dingen in Elisa’s leven steeds meer op hun plaats vallen. Zo beseft ze dat ze misschien beter in zijn onderwaterwereld past dan in de echte wereld.

Guillermo del Toro

Regisseur Guillermo del Toro haalde zijn inspiratie voor The Shape of Water deels uit oude films. Het onderwaterwezen is gemodelleerd naar het schepsel uit de cultklassieker Creature from the Black Lagoon uit 1954.

Niet alleen lijken de wezens op elkaar, in The Shape of Water wordt er gezegd dat het monster is gevonden in de Amazonerivier in Zuid-Amerika. Dit is niet toevallig de plek waar het 'creature' uit de oude film werd gevonden.  

Meer over