The Shawshank Redemption

Tim Robbins zit onschuldig in de cel van Shawshank in filmklassieker The Shawshank Redemption

Paramount - maandag 26 februari om 20:30

© Universal Pictures Benelux
Een mooi verhaal, goed acteerwerk en een fascinerende ontknoping. Dat zijn de ingrediënten van de voor zeven Oscars genomineerde film The Shawshank Redemption.

Bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) krijgt twee keer levenslang voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Onterecht: Andy heeft hen niet vermoord. Toch gaat hij de cel in.

The Shawshank Redemption

Andy belandt in de zwaarbewaakte gevangenis Shawshank. Twintig jaar lang is hij daar overgeleverd aan corruptie en bedrog. In die tijd raakt hij bevriend met medegevangene Ellis ‘Red’ Redding (Morgan Freeman). Ondertussen werkt Andy in The Shawshank Redemption aan een ingenieus ontsnappingsplan.

Een plan waar zelfs Red niets van mag weten, maar waarin filmster Rita Hayworth een belangrijke rol speelt.

Stephen King

The Shawshank Redemption is de verfilming van een verhaal van Stephen King, die vooral bekendstaat als thriller- en horrorauteur. Zo schreef hij horrorklassiekers als Carrie en The Shining.  Met The Shawshank Redemption en The Green Mile laat King zien dat hij je niet altijd de stuipen op het lijf wil jagen.

Volgens de gebruikers van filmwebsite IMDb is The Shawshank Redemption de beste film aller tijden. De film voert de top 250 van IMDb al jaren aan, met een nipte voorsprong op de maffiaklassieker The Godfather. De ruim 2,9 miljoen stemmers geven The Shawshank Redemption gemiddeld een 9,3.

Meer over