The Sixth Sense

Praat Haley Joel Osment met geesten?

Veronica - zondag 18 oktober om 20:00

© ftp://ftpmuc.sky.de
In The Sixth Sense heeft een heel bang jongetje een groot geheim: hij ziet dode mensen. Aan Bruce Willis de taak om hem te helpen.

Het is alweer ruim twintig jaar geleden dat regisseur M. Night Shyamalan doorbrak met de thriller The Sixth Sense. De film maakte destijds de tongen flink los.

The Sixth Sense

Daarbij was één heel belangrijke regel: het einde verklappen is onvergeeflijk. Het is namelijk de twist aan het einde die The Sixth Sense, een knap opgebouwde psychologische thriller, zo bijzonder maakt.

Maar ook voor wie de film al heeft gezien of om een andere reden weet hoe het verhaal afloopt, is het verhaal van psycholoog Malcolm Crowe en zijn jonge patiënt Cole de moeite waard.

Cole (Haley Joel Osment) komt bij Crowe (Bruce Willis) terecht omdat hij beweert dode mensen te zien en met hen te communiceren. Crowe herkent veel van een oud-patiënt in de kleine Cole.

Die patiënt heeft bij de psycholoog diepe littekens achtergelaten en er is hem veel aan gelegen zijn fouten uit het verleden niet te herhalen.

Haley Joel Osment

 

De rol van Cole is heel belangrijk in The Sixth Sense. Regisseur M. Night Shyamalan was op zoek naar een jonge acteur die de rol recht zou kunnen doen.

Hij koos uiteindelijk voor Haley Joel Osment. Daar had hij drie redenen voor.

Allereerst was de auditie van de jonge Osment gewoon het beste van allemaal. Ook leuk: hij was het enige jongetje dat een stropdas droeg tijdens zijn auditie.

Maar Shyamalan koos de jonge acteur vooral vanwege zijn toewijding. Toen de regisseur vroeg of hij zijn rol had gelezen, antwoordde Osment: "Ik heb het gisteravond drie keer gelezen."

De regisseur was onder de indruk: een kindacteur die zijn eigen rol drie keer leest voor een auditie. Maar dat bedoelde Haley Joel niet.

"Ik heb het hele script drie keer gelezen", vertelde hij.

Meer over