The Square

Dagelijks kost voor een curator?

CANV - vrijdag 26 maart om 21:20

© Ciné+ Club
Het is een wereld op zich: die van musea en (moderne) kunst. Deze film geeft een satirisch inkijkje in die bizarre wereld.

Voor museumcurator Christian (Claes Bang) komt alles tegelijk.

The Square

Hij is druk met de voorbereidingen voor een nieuwe expositie. Terwijl hij daarmee bezig is worden zijn portemonnee en telefoon gerold.

Samen met een collega die handig is met computers weet Christian zijn telefoon weer te lokaliseren. Dat detective spelen leidt wel af.

Zo heeft Christian niet in de gaten dat het hippe pr-bureau dat de reclamecampagne voor de expositie maakt een wel heel controversieel spotje heeft afgeleverd.

En dat is nog maar een deel van de chaos in The Square, een bijtende satire op de in zichzelf gekeerde kunstwereld. Regisseur Ruben Östlund (Turist) laat zijn hoofdpersonen van de ene naar de andere gênante situatie struikelen.

Hoogtepunt: een kunstenaar die zijn performance tijdens een chic diner in het museum wel heel ver doorvoert.

Terry Notary

Terry Notary speelt kunstenaar die die performance doet. Hoewel hij niet heel bekend is, was hij wel te zien in een paar blockbusters.

Notary werkte als stuntman mee aan onder meer de The Hobbit-trilogie en de nieuwe Planet of the Apes-films. In die laatste films verzorgde hij de bewegingen van de aap Rocket.

Ook in Kong: Skull Island speelt Notary een aap. Hij is titelheld King Kong.

Volgens Terry Notary bestond het publiek waar hij in The Square voor optreedt echt uit de Zweedse kunstelite. Ze vonden zijn performance allemaal fantastisch, vertelde de acteur in een interview.

Meer over