The Stanford Prison Experiment

Het experiment dat compleet uit de hand liep

SBS 9 - zondag 2 augustus om 00:25

© © IFC Films
In 1971 vond aan de universiteit van Stanford een bijzonder experiment plaats. Dat liep zo uit de hand dat professor Philip Zimbardo het na zes dagen stop moest zetten.

Het is een van de beruchtste experimenten uit de psychologie: het gevangenisexperiment van Stanford. In 1971 liet Philip Zimbardo 24 studenten een gevangenissituatie simuleren.

The Stanford Prison Experiment

Twaalf van hen waren gevangenen, de anderen bewakers. Het experiment zou twee weken lopen, maar Zimbardo moest het al na zes dagen afbreken: de bewakers waren veranderd in sadisten die ‘hun’ gevangenen continu vernederden en mishandelden.

The Stanford Prison Experiment is niet de eerste film over dit experiment, maar blijft dichter bij de waarheid dan andere films over hetzelfde onderwerp. Mede dankzij een sterke cast levert dat een beklemmende film op, die laat zien hoe eenvoudig het kan zijn het slechtste in mensen naar boven te halen.

Vooral de scène waarin een ex-gevangene die Zimbardo bijstaat merkt dat zelfs hij bij een hoorzitting sadistisch wordt, is indrukwekkend.

Philip Zimbardo

In 2018 werd bekend dat Philip Zimbardo tijdens The Stanford Prison Experiment misschien toch gesjoemeld had. De wetenschapper heeft altijd beweerd dat de bewakers uit zichzelf zo gemeen en sadistisch werden.

Uit onderzoek naar ongepubliceerde opnames van het experiment en interviews met betrokkenen bleek dat Zimboardo hen had gevraagd de gevangenen slecht te behandelen.

 

Meer over