John Travolta kaapt de metro

22 oktober 2021 12:15 | kijktips | Door Judith Regeling

© ftpmuc.sky.de
Een metrokaping, een onschuldige toezichthouder en een bende onder leiding van John Travolta. Dat zijn de ingrediënten van The Taking of Pelham 123.

Tony Scott waagde zich in 2009 aan de remake van de klassieker The Taking of Pelham One Two Three uit 1974. Voor de hoofdrollen deed hij een beroep op Denzel Washington en John Travolta. Mannen in Hollywood aan wie je de betere actiefilm wel kunt overlaten.

The Taking of Pelham 123

In The Taking of Pelham 123 speelt Denzel Washington een toezichthouder bij de New Yorkse metro. Het leven van deze Walter Garber staat op zijn kop als een bende een van de metro’s kaapt.

Walter moet onderhandelen met Bernard Ryder (John Travolta). Deze leider van een zwaargewapende criminele bende dreigt alle passagiers te vermoorden als de autoriteiten zijn losgeldeis niet inwilligen. Garber krijgt slechts een uur de tijd om de overdracht van dat losgeld te regelen.

Walter wil 'zijn' passagiers koste wat kost in veiligheid te brengen. Om dat voor elkaar te krijgen, gebruikt hij zijn uitgebreide kennis van het New Yorkse metrostelsel. Maar of dat genoeg is om Ryder om de tuin te leiden?

Bijgeloof

Beide filmversies van The Taking of Pelham 123 zijn gebaseerd op het boek The Taking of Pelham One Two Three van John Godey. Na het succes van dat boek en de eerste film werd een bijzondere regel ingesteld.

Planners mochten geen treinen meer inplannen die om zeven voor half twee (01.23 in de nacht of de middag) vanaf station Pelham vetrekken. Dat verbod is inmiddels ingetrokken, maar uit bijgeloof plannen de roosteraars op dat tijdstip nog steeds geen treinen in.

Meer over