The Talented Mr. Ripley

Matt Damon doet Jude Law na in The Talented Mr. Ripley

Paramount - zaterdag 6 april om 20:00

© Miramax.
Wat doe je als je je eigen leven niet interessant genoeg vindt? Tom Ripley neemt in The Talented Mr. Ripley doodleuk andermans leven over.

De New Yorkse pianist Tom Ripley (Matt Damon) vindt zijn eigen persoonlijkheid niet boeiend genoeg. Als scheepsmagnaat Greenleaf hem aanziet voor een studiegenoot van zijn zoon Dickie, grijpt Ripley zijn kans.

The Talented Mr. Ripley

Greenleaf vraagt Tom naar Italië te gaan om Dickie en zijn vriendin terug te halen naar Amerika. Zonder dat het stel het doorheeft, nestelt Tom zich als een parasiet in hun leven. The Talented Mr. Ripley, naar het boek van Patricia Highsmith, moet het hebben van de prachtige beelden van het idyllische Italiaanse kustplaatsje Mongibello en het acteerwerk.

Regisseur Anthony Minghella haalt de scherpe kantjes er een beetje vanaf: zijn Ripley is niet de meedogenloze, berekenende opportunist uit de boeken van Highsmith. Matt Damon speelt zijn rol vol overgave, maar Jude Law als de saxofoon spelende playboy Dickie en Philip Seymour Hoffman als zijn vriend Freddie maken de film.

Matt Damon

Oorspronkelijk wilde regisseur Anthony Minghella de rol van Tom Ripley aan Tom Cruise geven. Toen hij Good Will Hunting had gezien, besloot Minghella dat Matt Damon de man voor de rol was. Damon moest hard werken voor zijn rol. Hij viel zo'n vijftien kilo af.

Daarnaast nam hij pianolessen. Dat was allemaal niet voor niets: The Talented Mr. Ripley is nog steeds een van zijn lievelingsfilms uit zijn eigen oeuvre.

Meer over