The Terminal

Tom Hanks woont op het vliegveld

Spike - zaterdag 29 januari om 17:50

Tom Hanks speelt in The Terminal een Oost-Europese toerist die vast komt te zitten op een Amerikaanse luchthaven. Hij mag Amerika niet in, maar hij kan ook niet terug naar huis.

Viktor Navorski (Tom Hanks) is vanuit zijn thuisland – het fictieve Oost-Europese Krakhozia – aangekomen op de luchthaven van New York. Bij de paspoortcontrole krijgt hij te horen dat er in Krakhozia een burgeroorlog is uitgebroken.

The Terminal

Viktor is nu stateloos. Dat maakt zijn situatie ingewikkeld: hij mag Amerika niet in, maar kan ook niet terug naar zijn eigen land. Dat bestaat niet meer.

Daarom zit er voor Viktor niet anders op dan zolang in de terminal van het vliegveld te blijven wonen. Hij raakt in die tijd bevriend met het personeel, maar het hoofd beveiliging (Stanley Tucci) wil hem zo snel mogelijk van zijn vliegveld af hebben.

The Terminal is een sympathieke maar ook wat zoetsappige tragikomedie die losjes is gebaseerd op het verhaal van de Iraniër Merhan Nasseri. Hij zat van 1988 tot 2006 op een soortgelijke manier vast op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs.

Tom Hanks

Tom Hanks haalde de inspiratie voor zijn personage in The Terminal dicht bij huis: bij zijn schoonvader.

De vader van Hanks’ vrouw is van Bulgaarse komaf. Zijn Bulgaarse accent kwam de acteur goed van pas bij het spelen van Oost-Europeaan Viktor.

Meer over