The Theory of Everything

Eddie Redmayne kruipt in de huid van Stephen Hawking

Eén - zaterdag 15 januari om 21:25

© http://www.filmweb.pl
The Theory of Everything vertelt het verhaal van de door ALS aan een rolstoel gekluisterde wetenschapper Stephen Hawking en zijn grote liefde Jane.

Stephen Hawking is een van de invloedrijkste wetenschappers van de laatste decennia. Zijn theorieën bieden belangrijke inzichten in het ontstaan van het heelal. In boeken als A brief history of time maakt hij die ingewikkelde materie toegankelijk voor het grote publiek.

The Theory of Everything

De biopic The Theory of Everything vertelt het levensverhaal van de aan zijn rolstoel gekluisterde astrofysicus. Het verhaal is gebaseerd op de autobiografie van Hawkings ex-vrouw Jane.

Stephen Hawking (Eddie Redmayne) studeert in 1962 af aan de universiteit van Oxford. Hij maakt de overstap naar Cambridge en gaat daar onderzoek doen. Daar leert hij ook Jane Wilde (Felicity Jones) kennen.

Ze worden verliefd, maar tegelijkertijd merkt Hawking dat hij fysiek steeds onhandiger wordt. In 1963 wordt bij hem de ziekte ALS vastgesteld. Artsen geven hem nog twee jaar.

Daar laat Hawking zich niet door tegenhouden: Jane en hij trouwen en hij besluit zo lang mogelijk door te werken.

Eddie Redmayne

The Theory of Everything is vooral bijzonder vanwege de fenomenale Eddie Redmayne. Hij speelt Hawking vol overtuiging in alle stadia van zijn ziekte en kreeg terecht een Oscar voor zijn rol.

En daar bleef het niet bij, de acteur won nog een karrenvracht aan filmprijzen.

Daarnaast hield hij ook iets minder prettigs aan de film over: rugklachten. Redmayne ging zo ver in het nadoen van Hawkings houding in zijn rolstoel dat hij er zijn ruggengraat mee beschadigde.

Meer over