The Wave

Het Noorse dorpje en de vloedgolf

RTL 7 - woensdag 9 februari om 20:29

Wie aan rampenfilms denkt, denkt niet automatisch aan Noorwegen. Toch blaast het Scandinavische land dankzij films als The Wave een aardig potje mee in rampenfilmland.

Met zijn prachtige fjorden is het Noorse plaatsje Geiranger een heuse toeristische trekpleister. Maar hoe krijg je bij een natuurramp al die toeristen veilig weg?

The Wave

Geiranger ligt er prachtig bij. Aan de voet van de berg Åkerneset en bij een groot kraakhelder meer. En die fjorden zijn ook niet mis natuurlijk.

Die idyllische ligging is alleen niet zonder gevaren. Mocht de bergwand het ooit begeven, dan hebben de inwoners van Geiranger tien minuten de tijd om zichzelf in veiligheid te brengen.

Doen ze dat niet, dan zal het water uit het meer ze compleet overspoelen. Geoloog Kristian (Kristoffer Joner) ziet in The Wave aanwijzingen dat een dergelijke ramp inderdaad aanstaande is.

Alleen is er niemand die hem gelooft: zijn collega’s niet en ook de inwoners van Geiranger niet. Lukt het Kristian om het dorpje op tijd te waarschuwen en zichzelf en zijn familie te redden?

Roar Uthaug

Regisseur Roar Uthaug scoorde met The Wave een heuse primeur: het is de allereerste Scandinavische rampenfilm.

De Noren hadden wel trek in een rampenfilm van eigen bodem. Ruim achthonderdduizend mensen zagen de film in de bioscoop.

Noorwegen heeft zo’n vijf miljoen inwoners, dus ongeveer een op de zes Noren heeft The Wave in de bios gezien.

Voor Roar Uthaug was de film een opstap naar het grote werk. Hij verkaste naar Hollywood om Tomb Raider te regisseren.

Geoloog Kristian keerde in 2018 terug in een andere Noorse rampenfilm: The Quake.

Meer over