Their Finest

Gemma Arterton maakt propagandafilms

NPO 2 - vrijdag 25 juni om 23:50

© filmdepot.nl/api
In de Tweede Wereldoorlog gaat een jonge vrouw propagandafilms maken voor de Britse overheid.

In moeilijke tijden hebben mensen behoefte aan afleiding. Ze snakken naar een beetje goed nieuws, naar vrolijkheid.

Their Finest

Vandaar dat het Britse ministerie van Informatie tijdens de Tweede Wereldoorlog propagandafilms gaat maken die precies dat bieden. Omdat bijna alle jonge mannen aan het front zijn, krijgt de talentvolle copywriter Catrin Cole (Gemma Arterton) een baan aangeboden als scenarioschrijver voor deze films.

Catrin mag alleen de zoetsappige dialogen tussen vrouwen schrijven en ze krijgt minder betaald dan haar mannelijke collega’s, maar daar maalt ze niet om. Zeker niet omdat het bijzonder fijn samenwerken is met producent Tom Buckley (Sam Claflin).

De Deense regisseur Lone Scherfig maakt Their Finest net zo lichtvoetig als de films die Catrin en haar collega’s maken. Daar is niets mis mee. Sterker nog, in moeilijke tijden is dat juist prettig.

Bill Nighy

Die propagandafilms hebben natuurlijk ook een cast nodig. Bill Nighy speelt Ambrose Hilliard, een van de propaganda-acteurs.

Over die rol zei Nighy: "Ze waren op zoek naar iemand die een arrogante acteur die zijn beste tijd gehad heeft kon spelen. Daarvoor kwamen ze bij mij uit."

Daar kon de acteur, in grote lijnen, wel om lachen: "Op goede dagen kan ik beter met dat idee leven dan als ik een slechte ochtend heb gehad."

Meer over