There Will Be Blood

Daniel Day-Lewis zet een iconische rol neer in There Will Be Blood

Paramount - zaterdag 16 september om 20:00

© Paramount Pictures
Tijdens zijn zoektocht naar zilver ontdekt Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) een oliebron. Dat is in There Will Be Blood het begin van een reis vol conflicten en problemen.

Californië, eind negentiende eeuw. Mijnwerker Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) waagt dagelijks zijn leven in de mijnen, tot hij op een dag op een oliebron stuit.

There Will Be Blood

Daniel weet dit succes uit te buiten door keihard te werken en land op te kopen van boeren die hem in de weg zitten. Hij bouwt zo een groot imperium op. De enige die hem probeert te stoppen, is de lokale priester Eli Sunday (Paul Dano). Maar Plainview laat zich niet tegenhouden.

Zijn meedogenloze en nietsontziende werkwijze resulteert in There Will Be blood in hoogoplopende conflicten. Gevolg: alles en iedereen komt steeds verder van hem af te staan. 

Zelfs de band met zijn zoon komt onder vuur te liggen door Daniels hebzucht. Maar ook al zorgt olie voor de nodige rijkdom, hij begint steeds meer te beseffen dat geld niet alle problemen oplost.

Daniel Day-Lewis

Maar liefst drie jaar voorbereiding heeft Daniel Day-Lewis nodig gehad om in de huid van het personage Daniel Plainview te kruipen. Hoe ziet zo'n voorbereiding er dan uit? Hij baseerde Daniel Plainviews karakteristieke stem deels op oude opnames van regisseur, schrijver en acteur John Huston. Day-Lewis staat erom bekend dat hij zich vastbijt in alle karakters die hij speelt.

Niet voor niks heeft hem dat niet alleen voor deze film een Oscar opgeleverd. Ook voor My Left Foot en Lincoln verdiende hij een Oscar.

Meer over