There Will Be Blood

Daniel Day-Lewis zet iconische rol neer

CANV - woensdag 11 augustus om 21:28

Tijdens zijn zoektocht naar zilver ontdekt Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) een oliebron. Dat vormt het begin van een reis vol conflicten en problemen.

Californië, eind negentiende eeuw. Mijnwerker Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) waagt dagelijks zijn leven in de mijnen, tot hij op een dag op een oliebron stuit. Hij weet dit succes uit te buiten door keihard te werken en land op te kopen van boeren die hem in de weg zitten. Hij bouwt zo een groot imperium op.

There Will Be Blood

De enige die hem probeert te stoppen, is de lokale priester Eli Sunday (Paul Dano). Maar Plainview laat zich niet tegenhouden. Zijn meedogenloze en nietsontziende werkwijze resulteert in hoogoplopende conflicten, zodat alles en iedereen steeds verder van hem af komt te staan. Zelfs de band met zijn zoon komt onder vuur te liggen door Daniels hebzucht. Maar ook al zorgt olie voor de nodige rijkdom, Daniel begint steeds meer te beseffen dat geld niet alle problemen oplost.

Daniel Day-Lewis

Maar liefst drie jaar voorbereiding heeft Daniel Day-Lewis nodig gehad om in de huid van het personage Daniel Plainview te kruipen. Hoe ziet zo'n voorbereding er dan uit? Day-Lewis baseerde Daniel Plainviews karakteristieke stem deels op oude opnames van regisseur, schrijver en acteur John Huston. Day-Lewis staat erom bekend dat hij zich vastbijt in alle karakters die hij speelt. Niet voor niks heeft hem dat niet alleen voor deze film een Oscar opgeleverd. Ook voor My Left Foot en Lincoln verdiende hij een Oscar. 

 

 

 

 

Meer over