Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Frances McDormand is boos

NET 5 - vrijdag 25 september om 20:30

© Film 1 Premiere
IJzersterk drama over een vrouw die het niet pikt dat de politie geen vooruitgang boekt in de jacht op de moordenaar van haar dochter.

Mildred (Frances McDormand) is woedend: het is inmiddels een jaar geleden dat haar dochter werd verkracht en vermoord, en nog steeds heeft de politie geen verdachte opgepakt.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Ze zet die woede kracht bij door sheriff Willoughby (Woody Harrelson) rechtstreeks aan te spreken. Via drie huizenhoge reclameborden langs de weg die naar haar woonplaats leidt.

Als hulpsheriff Dixon (Sam Rockwell) zich er tegenaan gaat bemoeien, loopt de ruzie tussen Mildred en de politie uit de hand.

Regisseur Martin McDonagh (In Bruges) verpakt dat in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri in een droogkomisch misdaaddrama.

Zijn boodschap – onrechtvaardigheid leidt tot woede; als woede escaleert, staat dat rechtvaardigheid weer in de weg – komt juist door die toon extra goed over. De steengoede acteurs (McDormand en Rockwell wonnen allebei een Oscar) doen de rest.

Frances McDormand

Frances McDormand twijfelde lang of ze de hoofdrol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri wel aan moest nemen. Ze vroeg zich af of ze wel geloofwaardig kon zijn in die rol.

Mildreds dochter werd in de film een jaar of twintig oud. McDormand, die toen 58 was, dacht dat een vrouw als Mildred niet pas op haar 38e een kind zou krijgen.

Uiteindelijk nam ze de rol op aanraden van haar man, regisseur Joel Coen, toch aan.

Meer over