Three Kings

George Clooney helpt de Irakese bevolking een handje in Three Kings

RTL 7 - zaterdag 18 mei om 22:29

© Warner Bros.
Three Kings speelt zich af in de nasleep van de Golfoorlog. Drie Amerikaanse soldaten gaan aan het einde van de oorlog op zoek naar goud dat Saddam Hoessein van Koeweit heeft gestolen.

Enkele dagen na het einde van de Golfoorlog ontdekken drie Amerikaanse soldaten een geheime Iraakse map waarop de locatie aangegeven staan van een bunker met gestolen goud en een schat uit Koeweit. De soldaten hopen het goud snel te vinden en rijk te worden.

Three Kings

Wanneer ze op de plaats aankomen, beseffen ze dat het Iraakse leger meer begaan is met het vervolgen van burgers dan met het belemmeren van hun diefstal. Ze ontdekken dat de Amerikaanse regering Irakese burgers aanspoort om voor zichzelf op te komen en zich tegen het regime van Saddam Hoessein te verzetten.

Ze krijgen echter weinig steun van de Amerikaanse militairen en bijgevolg wacht hen een executie. Deze vaststelling brengt bij de drie soldaten een gewetensprobleem naar boven. Stelen ze toch het geld en slaan ze op de vlucht of helpen ze de burgers door hen veilig naar de grens van Iran te begeleiden?

David O. Russel

David O. Russel, bekend van onder andere Silver Linings Playbook en American Hustle, regisseerde Three Kings. Hij vergaarde al vijf Oscarnominaties voor zijn films en kan door zijn succes gebruikmaken van grote sterrenensembles. Toch is hij niet onomstreden. Hij raakte al meerdere keren in opspraak door zijn korte lontje en ruzies met acteurs. Bij het maken van Three Kings kreeg hij het zo hevig aan de stok met George Clooney, dat ze elkaar in de haren vlogen.

Ondanks zijn opvliegende gedrag en zelfs meerdere beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, staan er nog genoeg acteurs in de rij om met hem te werken. Zijn laatste met sterren bezaaide film Amsterdam, met onder andere Christian Bale, Margot Robbie en John David Washington, verscheen twee jaar geleden.

Meer over