TBS

TBS'er Theo Maassen ontsnapt

NPO 3 - zaterdag 21 mei om 23:50

© http://www.medienportal.srf.ch/ (sf zwei)
Theo Maassen is vooral bekend als komiek en cabaretier, maar hij kan meer. In de thriller TBS laat Maassen zien dat hij een aardig potje kan acteren.

Voor TBS speelde Theo Maassen hier en daar al wat bijrolletjes in Nederlandse films. Zo was hij te zien in Minoes en Kees de jongen en had hij een piepklein rolletje in Zwartboek. TBS is zijn eerste hoofdrol.

TBS

En wat voor een. Maassen speelt Johan, een man die in een tbs-kliniek zit voor de moord op zijn vader en zijn zusje. Hij zit er al jaren en al die tijd houdt Johan al vol dat hij onschuldig is.

Toch komt Johan niet vrij. Sterker nog: hij wordt overgeplaatst naar de longstayafdeling.

Dat is het moment dat voor Johan de maat vol is. Hij ontsnapt uit de tbs-kliniek en gaat op zoek naar zijn moeder. Zij is de enige die Johans onschuld kan bewijzen.

Een ontsnapte tbs'er, daar gaat de politie op volle oorlogssterkte achteraan. Johan ziet in TBS dan ook maar één manier om veilig weg te komen: hij ontvoert de dertienjarige Tessa (Lisa Smit).

Theo Maassen

Met zijn eerste hoofdrol maakte Theo Maassen direct indruk. Zo sleepte hij een nominatie voor het Gouden Kalf voor beste acteur in de wacht. Niet slecht voor een cabaretier.

TBS deed het sowieso goed. Regisseur Pieter Kuijpers (Van God los) maakte de film oorspronkelijk voor tv, maar TBS kreeg uiteindelijk ook een bioscooprelease.

Terecht, vond het Nederlandse bioscooppubliek: bijna 120.000 mensen kochten een kaartje.

Meer over