Zero Dark Thirty

Jessica Chastain zit achter Osama bin Laden aan in Zero Dark Thirty

NPO 3 - vrijdag 3 maart om 22:43

© Universal
Zero Dark Thirty vertelt het verhaal van de klopjacht op Osama bin Laden. CIA-agent Maya leidt de operatie.

In 2010 won Kathryn Bigelow voor The Hurt Locker als eerste vrouw in de geschiedenis de Oscar voor beste regie. Dit heftige oorlogsdrama toonde aan dat ze een meester is in het creëren van spanning en het overbrengen van wat oorlog met mensen doet.

Zero Dark Thirty

De verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor haar volgende film. Met Zero Dark Thirty maakte ze die meer dan waar.

De film draait om CIA-agent Maya (Jessica Chastain), die na de aanslagen van 11 september 2001 toetreedt tot een team dat jacht maakt op terroristenleider Osama bin Laden. Wat volgt is een zoektocht waarbij de CIA geen enkele methode schuwt.

In 2011 denkt Maya beet te hebben, maar zij is de enige die ervan overtuigd is te weten waar Bin Laden is.

Saillant detail: het script ging oorspronkelijk over de al tien jaar durende vruchteloze jacht op de Al Qaida-leider. Toen hij in 2011 alsnog gevonden werd, moest het verhaal worden herschreven.

Jessica Chastain

Het had niet veel gescheeld of de hoofdrol in Zero Dark Thirty was naar iemand anders gegaan. Het management van Jessica Chastain wees de rol aanvankelijk af.

Daarop gaf producent Megan Ellison, die eerder voor Lawless al met de actrice had gewerkt, Chastains telefoonnummer aan Kathryn Bigelow. In een gesprek wist de regisseur de actrice over te halen de rol alsnog te accepteren.

Meer over