Tijd voor MAX

Tijd voor MAX volledig in het teken van de zenuw- en spierziekte ALS

NPO 1 - maandag 27 mei om 17:08

© MAX
Deze uitzending van Tijd voor MAX staat in het teken van de zenuw- en spierziekte ALS. Te gast zijn onder meer radio-dj Gerard Ekdom, die zijn moeder aan de ziekte verloor, en Sebastiaan Kuiken. Hij kreeg twee jaar geleden de diagnose ALS.

In Nederland krijgt een op de vierhonderd mensen de dodelijke zenuw- en spierziekte ALS. Zo ook de moeder van radio-dj Gerard Ekdom. In deze speciale uitzending van Tijd voor MAX vertelt hij over de ziekte, die hij ‘mensonterend’ noemt. "Je zit gevangen in je lijf. Je geest functioneert nog, maar je lijf zegt: 'Nee hoor, dit kun je niet meer doen.'”

Zenuw- en spierziekte ALS

Sebastiaan Kuiken herkent dit. Hij kreeg twee jaar geleden de diagnose ALS. Inmiddels functioneren zijn armen nauwelijks nog en eten doet hij via een speciale eetrobot. Patiënten overlijden gemiddeld binnen drie tot vijf jaar na de diagnose.

Stichting ALS Nederland financiert onderzoek naar de oorzaak en behandeling. Voor één heel specifieke vorm van de ziekte is al een werkend medicijn gevonden. Dit geeft hoop.

Wanneer is deze aflevering van Tijd voor MAX op televisie te zien?

Deze aflevering van Tijd voor MAX zie je op maandag 27 mei vanaf 17:08 uur bij MAX op NPO1.

Meer over