Tijl en de Negende van Beethoven

Tijl Beckand maakt reeks over Ludwig Beethoven

NPO 2 - zondag 19 december om 19:30

© avrotros
Tijl Beckand vertelt dit seizoen in Tijl en De Negende van Beethoven het levensverhaal van Ludwig van Beethoven. Hij begint in Mechelen, waar Beethovens opa opgroeide. Beckand wil ook de Negende Symfonie dirigeren en gaat op zoek naar een orkest dat wil meewerken.

Tijl Beckand heeft al heel wat programma’s over componisten gemaakt. Voor zijn nieuwe reeks Tijl en De Negende van Beethoven vertelt hij niet alleen over het leven van de grote componist, maar gaat hij ook aan de slag met een van zijn beroemdste werken.

Tijl Beckand

Beckand wil de Negende Symfonie dirigeren. De eerste uitdaging: een groot orkest vinden dat aan dit krankzinnige plan wil meewerken.

Verder duikt de presentator in de familiehistorie van de componist, in de Vlaamse stad Mechelen. Inderdaad, in Nederlands taalgebied, en dat verklaart meteen de naam Ludwig van (en niet ‘von’) Beethoven. In de stad prijken standbeelden van Ludwig en zijn grootvader Louis, een bakkerszoon die gezegend was met een prachtige stem en in vele kerken en kathedralen zong.

Meer over