Titanic

Ze is een van de grootste filmsterren van dit moment, maar Kate Winslet ziet zichzelf absoluut niet zo. „Ik krijg er de rillingen van als iemand mij zo noemt. Dat vind ik gênant. Doe niet zo belachelijk, denk ik dan. Misschien komt het omdat ik Brits ben. Julia Roberts, dát is een filmster. Het is natuurlijk een enorm compliment als je zo genoemd wordt, maar God, wat een verantwoordelijkheid!” 

Bescheiden beauty
De 35-jarige Britse beauty blijft bescheiden onder haar succes, hoewel ze inmiddels meer filmprijzen in de kast heeft staan dan Julia Roberts. Na vijf keer eerder te zijn genomineerd, sleepte ze in 2009 zelfs een Oscar in de wacht voor haar rol in The Reader.

Stroomversnelling
De rol van de aristocratische Rose DeWitt Bukater in Titanic (1997) bracht haar carrière in een stroomversnelling. Sinds het megasucces van de Oscarklapper liggen de rollen helemaal voor het oprapen. Maar in plaats van binnen te lopen met grote blockbusters, kiest Kate, tot irritatie van haar impresario’s, vaak voor kleine producties. „Ik heb Titanic nooit gezien als een springplank voor grotere films of vettere cheques. Dat had het zeker kunnen zijn, maar die instelling zou me kapot hebben gemaakt”, verklaart ze.

Gevarieerd oeuvre
Een rol moet voor de goedgevormde actrice echt iets toevoegen aan haar oeuvre; anders bedankt ze ervoor. „Het lijkt misschien alsof ik bewust kies voor kleine films, maar dat is niet zo. Bij elke rol die ik zie, vraag ik mezelf eerst af: is dit iets anders dan ik tot nu toe heb gedaan? Is het een uitdaging? Inspireert het me? En ga ik hierdoor meer van mijn werk houden dan ik al doe?" Dankzij die criteria kan Kate inmiddels terugkijken op een zeer gevarieerde loopbaan.

Single & fabulous
Na twee op de klippen gelopen huwelijken, waaruit een dochter en een zoon voortkwamen, is Kate sinds vorig jaar weer vrijgezel. Maar de mooie moeder zit niet bij de pakken neer. Komend najaar is ze te zien in twee grote bioscoopfilms: de nieuwe Roman Polanski-film Carnage en de rampenfilm Contagion van Steven Soderbergh. Volgend jaar krijgt ze dan eindelijk haar eigen ster op de Hollywood Walk of Fame. Zal Kate dan toch in haar sterrenstatus gaan geloven?

Reageren