NOS Koningsdag 2020

Toch een beetje Koningsdag

De NOS besteedt uitgebreid aandacht aan deze sobere Koningsdag, onder meer met een terugblik op eerdere jaren. Ook herhaalt de omroep Het huis van De Koning en brengt Winfried Baijens verslag uit vanuit de provincies.
Het wordt een Koningsdag die iedereen zich nog lang zal heugen. Door de maatregelen die zijn genomen vanwege het coronavirus, zijn er nergens activiteiten en bezoeken koning Willem-Alexander en zijn familie dit jaar geen enkele Nederlandse stad. Toch kan iedereen die dat wil met een oranje tompouce voor de tv gaan zitten om de koninklijke familie te bekijken in NOS Koningsdag 2020. Astrid Kersseboom voert vanaf 13.15 uur de kijkers mee terug naar de mooiste momenten van afgelopen jaren: van de eerste Koningsdag in 2014 in De Rijp en Amstelveen, vervolgens in Dordrecht, Zwolle, Tilburg en Groningen, en vorig jaar in Amersfoort. Daarna, om 14.50 uur, herhaalt NOS Het huis van De Koning uit 2017, het jaar dat koning Willem-Alexander vijftig werd.

Roadtrip door Nederland

Het programma gaat over hoe het 'gewone' leven zich in vijf decennia heeft ontwikkeld. Dit gebeurt aan de hand van door Ronald Giphart geschreven scènes over het leven van de fictieve familie De Koning. Ook komen andere vijftigers, onder wie Irene Moors, Sacha de Boer en Wilfred Genee, aan het woord. Om 19.00 uur brengt de NOS tot slot in beeld hoe Nederland Koningsdag viert in deze 'coronatijden'. In NOS Koningsdag 2020 maakt Winfried Baijens een roadtrip door elf van de twaalf provincies. Hij begint in Groningen en eindigt in Maastricht, de stad die koning Willem-Alexander dit jaar eigenlijk zou bezoeken.

Meer over: