De machinekamer van Tom Dumoulin

Toen alles nog goed leek in De machinekamer van Tom Dumoulin

NPO 2 - vrijdag 5 juli om 20:55

© ANP
Dominique Weesie volgt Tom Dumoulin in zijn voorbereidingen op de Tour de France. Weesie (en ook Dumoulin zelf) wist toen nog niet dat de wielrenner uiteindelijk niet mee zou doen.

In de documentaire De machinekamer van Tom Dumoulin volgt Dominique Weesie de Limburgse wielrenner tijdens zijn voorbereidingen op de wedstrijd. In de documentaire wijst alles erop dat Tom gewoon mee zou gaan doen. 

Zo traint Dumoulin in de bergen van Tenerife en de Alpen om alvast te wennen aan het hoogteverschil. De 28-jarige kan uiteraard niet zonder zijn Sunwebploeg en daarom mogen ook de ploegarts, mecanicien en voedingsdeskundige een kijkje achter de schermen geven. Na Dumoulins val in de Giro waren de voorbereidingen op de Tour verre van ideaal, maar trainer Hendrik Werner bleef optimistisch. Inmiddels is duidelijk dat de renner op 6 juli niet op de fiets stapt.

Criterium du Dauphiné

Maar ook zonder de kennis dat hij niet mee zou gaan doen, hangen er vanwege die crash in de Giro nog wat vraagtekens boven het hoofd van Dumoulin. Hoe goed is zijn conditie nu echt en ziet hij kans om gedurende deze Tour de France zijn vorm op te krikken? Hoewel zijn trainer positief bleef, overheersten de twijfels bij de hoofdrolspeler zelf. Exemplarisch was zijn chagrijn na toch een keurige derde plaats in de tijdrit van het Criterium du Dauphiné, een voorbereidingskoers. “Ik wil gewoon winnen, het herstel gaat me niet snel genoeg”, mokte Dumoulin na afloop. Dat dat laatste waar is, blijkt inmiddels ook.

Meer over