Tommy

Tal van wereldsterren verzamelen zich in cultklassieker Tommy

Ons - woensdag 21 februari om 21:02

© Columbia Pictures
De voor twee Oscars genomineerde rockopera Tommy van The Who heeft een wel heel bijzonder verhaal.

Halverwege de jaren 60 was Pete Townshend, gitarist van de rockband The Who, op zoek naar manieren om af te wijken van het geijkte stramien van een popsong.

Tommy

In 1969 mondde dat uit in Tommy, een conceptalbum over een dove, stomme en blinde jongen die uitgroeit tot de beste flipperspeler ter wereld. Townshend noemde het verhaal een ‘rockopera’. Na een aantal opera- en theateropvoeringen van het verhaal verscheen in 1975 deze verfilming.

Als kind is Tommy (The Who-zanger Roger Daltrey) getuige van de moord op zijn vader. Vanaf dat moment is hij doofstom en blind. Toch kan hij zo goed flipperen dat hij de beste ter wereld wordt, en uiteindelijk zelfs aanbeden wordt als een messias.

Naast Daltrey zijn er in ook rollen voor Tina Turner, Elton John, Eric Clapton en Jack Nicholson. De cast en de muziek van The Who maken Tommy tot een cultklassieker.

Elton John

Elton John speelt het personage The Pinball Wizard in Tommy. Volgens regisseur Ken Russell had de zanger de rol in eerste instantie afgewezen. Uiteindelijk besloot hij de rol toch aan te nemen, maar wel onder een bijzondere voorwaarde: hij wilde de enorm grote Dr. Martens-laarzen van zijn kostuum in de film houden.

Meer over