Toms Schotland

Clubliefde en liefde voor clubs in Toms Schotland

NPO 2 - zondag 20 februari om 20:27

© NTR
Tom Egbers is in deze aflevering van Toms Schotland in het stadion voor een voetbalwedstrijd in de tweede klasse. De fans zijn uitzinnig en hondstrouw. Met meer dan 550 banen is ook golf bepaald geen elitesport in Schotland, ontdekt de presentator.

Als Tom Egbers iets deelt met de Schotten, is het wel de liefde voor voetbal. De presentator is dan ook niet van plan een bezoek aan het stadion over te slaan. Hij is in deze aflevering van Toms Schotland bij een wedstrijd van Raith Rovers uit Kirkcaldy, een stad in het oosten.

Tom Egbers

Ook bij deze tweedeklasser zijn de fans uitzinnig en hondstrouw. Een deel van de duizenden supporters stort elke maand geld in een speciaal fonds dat is opgericht om nieuw talent aan te trekken en goede spelers voor de club te behouden. Van clubliefde is het een kleine stap naar de liefde voor clubs, ontdekt Egbers. Met meer dan 550 banen - waaronder enkele van de beste ter wereld - is golf zeker geen elitesport. De presentator is op een paar courts en ziet heel veel ‘gewone mensen’ een balletje slaan.

Toms Schotland

Tijdens zijn reis ontdekte Tom Egbers een groot verschil tussen de Schotten en hun zuiderburen, vertelde hij in talkshow M. “Je zou denken dat ze net zo ruig zijn als hun natuur, maar ze zijn zachtmoediger dan de Engelsen.” Behalve als het gaat om hun onafhankelijkheid of over voetbal. Schotland en Engeland ruziën al eeuwen over de vraag wie de sport heeft uitgevonden. Volgens (Schots) onderzoek uit 2011 zijn het de Schotten: in de zestiende eeuw organiseerden zij al voetbalwedstrijden op kastelen. In 1568 was koningin Mary Stuart zelfs bij zo’n duel. Zij was daarnaast bijzonder geïnteresseerd in golf.

Meer over