Tonio

Monument voor een overleden kind

CANV - vrijdag 14 mei om 21:20

© http://pers.vrt.be
Verfilming van de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden het overlijden van zijn zoon.

Eind mei 2010 gaat de 21-jarige Tonio van der Heijden stappen in Club Trouw in Amsterdam. Wanneer hij ’s nachts naar huis fietst, wordt hij geschept door een auto.

Tonio

Tonio overlijdt nog dezelfde dag in het ziekenhuis. Zijn dood zet het leven van zijn ouders, schrijver A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich, in één klap stil.

Over hun rouwproces schreef Van der Heiden de ‘requiemroman’ Tonio. Het boek verscheen een jaar na Tonio’s dood.

Vijf jaar later tekende Paula van der Oest voor de verfilming. Zij maakt – mede dankzij ijzersterke hoofdrollen van Pierre Bokma en Rifka Lodeizen – de allesverterende pijn van Adri en Mirjam voelbaar zonder te verzanden in goedkope tranentrekkerij.

Dat maakt van deze film een prachtig monument voor een te vroeg gestorven jongeman en een universeel verhaal over liefde, verlies en rouw.

Gouden Kalveren

In Nederland deed Tonio het goed bij pers en publiek. Bijna honderdvijftigduizend mensen kochten een kaartje.

Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren ging het minder goed: van de zeven nominaties werd alleen die voor beste montage verzilverd.

Hoofdrolspelers Rifka Lodeizen en Pierre Bokma en regisseur Paula van der Oest grepen naast een Kalf. Ook in de categorie beste film ging het mis.

 

Meer over