Top 2000: The untold stories

Het originele Mama Appelsap

NPO 3 - woensdag 23 december om 22:15

© NTR
Van de mislukte kersthit van Roxette tot de dit jaar overleden Manu Dibango, een vaste klant in de Top 2000 met ‘Soul makossa’. Leo Blokhuis diept weer mooie en verrassende verhalen op uit zijn rijke poparchieven.

Op 9 december 2019 overleed Marie Fredriksson, de zangeres van de Zweedse band Roxette. Top 2000: The untold stories gaat in op het verhaal achter de hit ‘It must have been love’ uit 1987. Destijds deed de beoogde kersthit helemaal niets, pas drie jaar later werd het weemoedige nummer opgepikt nadat het in de film Pretty Woman te horen was. Zanger-gitarist Per Gessle praat over de moeizame geschiedenis van het nummer.

Mama Appelsap

Ook is er aandacht voor jazzsaxofonist Manu Dibango, die dit jaar stierf. Hij scoorde in 1972 een hitje met ‘Soul makossa’. Zijn grootste roem dankt het nummer aan de sample die Michael Jackson ervan gebruikte in zijn ‘Wanna be startin’ somethin’’. Dat nummer staat op zijn beurt bekend als ‘Mama Appelsap’, vanwege de Nederlands klinkende tekst. Eigenlijk zingt Jackson: 'Mama ko mama sa maka makoosa', maar er wordt vaak verstaan: 'Mama se Mama sa Mama Appelsap'.

Meer over