Total Recall

Total Recall: Knoeien met het geheugen

RTL 7 - woensdag 10 oktober om 20:29

© RTL 5

Total Recall is een remake van de gelijknamige film van Paul Verhoeven. Er wordt met het geheugen van voormalig geheim agent Colin Farrell geknoeid.

In Total Recall (1990) van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven speelde Arnold Schwarzenegger een arbeider uit het jaar 2084. Deze man genaamd Douglas Quaid had vreemde dromen over Mars en besloot uit te zoeken waar die vandaan kwamen. Hij ontdekte dat hij vroeger een geheim agent was en dat zijn geheugen is gewist.

Total Recall

In 2012 verscheen de nieuwe versie van deze scifi-klassieker in de bioscopen. Hierin kroop Colin Farrell in de huid van Douglas, die – ter compensatie van zijn weinig spannende leven – de herinnering aan een spionageavontuur in zijn hersenen laat implanteren. Tijdens dat proces blijkt dat er al eerder met Quaids geheugen is geknoeid.

Dat brengt hem niet alleen in levensgevaar, het laat hem ook zijn hele leven in twijfel trekken. Hoe kun je immers je eigen gedachten vertrouwen als je je bij elke herinnering afvraagt of hij echt van jezelf is of dat iemand anders hem heeft geplaatst?

Een interessante vraag, al lijkt regisseur Len Wiseman de actiescènes nog net wat interessanter te vinden. De film werd dan ook met gemengde reacties ontvangen. Vele critici vonden de visuele aspecten adembenemend maar het verhaal iets aan de zwakke kant.

Paul Verhoeven

Regisseur Paul Verhoeven was niet te spreken over wat de makers van de 2012-versie met zijn film hadden gedaan. “Ze hebben geen smaak en daardoor hebben ze geen inzicht in wat het publiek naar de bioscoop drijft”, zei hij destijds in een interview met Radio 1. Dat de film opnieuw was gemaakt verbaasde hem overigens niet. Volgens Verhoeven lijdt Hollywood aan 'ideeënarmoede'.

 

Meer over