Downsizing

Matt Damon is gekrompen in tragikomedie Downsizing

Com. Centr. - vrijdag 3 februari om 20:54

© Paramount Pictures
Uit financiële overwegingen besluit een echtpaar in Downsizing zich te laten verkleinen. Op het laatste moment krabbelt de vrouw terug.

Hoe kleiner, hoe zuiniger. Dat geldt in de komedie Downsizing niet alleen voor auto's.

Downsizing

Het is ook van toepassing op mensen. Logisch ook: kleine mensen eten minder, ze kunnen met minder grote huizen toe en ze produceren ook nog eens minder afval.

Noorse wetenschappers ontwikkelen in Downsizing een techniek waarmee ze mensen kunnen laten krimpen. De kleine mensjes, van zo'n dertien centimeter groot, kunnen een luxueus leven leiden in een op maat gebouwde wereld vol poppenhuisjes en andere schattigheid.

Paul Safranek (Matt Damon) en zijn vrouw Audrey (Kristen Wiig) zien dat kleine leven wel zitten. Naast dat ze iets doen tegen overbevolking en vervuiling heeft het miniatuurleven namelijk ook een hoop financiële voordelen.

Als Paul na de Downsizing-procedure wakker wordt, wacht hem een onaangename verrassing. Audrey heeft op het laatste moment besloten toch niet met hem mee te gaan.

Alexander Payne

Regisseur Alexander Payne was al in 2009 met het script van Downsizing bezig. Hij zette het project op een laag pitje om aan andere films te werken.

Die andere films waren The Descendants en Nebraska. Payne’s zijstapje bleek geen slechte keuze: met die twee films sleepte hij een Oscar en een hele bak nominaties in de wacht.

The Descendants werd genomineerd voor vijf Oscars, onder meer voor beste regie en beste film. Hij won het beeldje voor beste scenario.

Nebraska scoorde zelfs zes nominaties en weer werd Payne genomineerd voor zijn regie. Deze keer ging hij zonder Oscar naar huis.

Meer over