The Other Side of Hope

De Fin en de vluchteling in The Other Side of Hope

CANV - zaterdag 21 mei om 22:19

© ftp://ftp.cyfraplus.pl/
In de Finse zwarte komedie The Other Side of Hope ontfermt een Finse restauranthouder zich over een Syrische vluchteling.

Op hun eigen manier zijn ze allebei op de vlucht, de hoofdpersonen uit The Other Side of Hope.

The Other Side of Hope

Voor Khaled (Sherwan Haji) is dat letterlijk: hij vluchtte uit Syrië en is na omzwervingen door heel Europa aangekomen in Finland. De vlucht van Waldemar Wikström (Sakari Kuosmanen) is een figuurlijke.

Hij verlaat zijn vrouw en geeft zijn baan als vertegenwoordiger op om een restaurant over te nemen. De twee verhalen lijken in The Other Side of Hope lang los van elkaar te staan, maar uiteindelijk komen ze samen in deze film over de – onuitgesproken, maar daardoor niet minder vanzelfsprekende – vriendschap tussen twee op het oog compleet verschillende mannen.

Aki Kaurismäki

The Other Side of Hope is een film van de Finse regisseur Aki Kaurismäki. Hij maakte eerder al films als Drifting CloudsI Hired a Contract Killer en Le Havre. 

Ook werkte hij veel samen met de Finse rockband Leningrad Cowboys.

In The Other Side of Hope gebruikt Kaurismäki de duistere, droge humor waar hij om bekendstaat om dat verhaal van Khaled en Waldemar te vertellen. En om kritiek te leveren op de bureaucratie en het asielbeleid in zijn land.

Meer over