Ventoux

Fietsen met Wilfried de Jong en Kasper van Kooten in Ventoux

NPO 3 - zaterdag 2 juli om 23:52

Vlak na hun eindexamen besluiten vijf vrienden de Mont Ventoux op te fietsen. In Ventoux doen vier van hen die fietstocht dertig jaar later nog eens over.

De tijd na je eindexamen heeft iets magisch. Je vakantie begint vroeg en de zomer lijkt haast eindeloos te duren. Daarmee is het een prima moment om een reis te maken die je je leven lang zal bijblijven. Dat is wat de vijf vrienden in Ventoux doen.

Ventoux

Ze trekken naar het altijd zonnige Zuid-Frankrijk om op hun wielrenfietsen de Mont Ventoux, een beest van een berg, te beklimmen. Het wordt inderdaad een reis om nooit te vergeten, maar niet op de manier die de vrienden voor ogen hadden.

Toch besluiten vier van hen de beklimming zo’n dertig jaar later nog eens over te doen. Bart (Kasper van Kooten), André (Wilfried de Jong), Joost (Leopold Witte) en David (Wim Opbrouck) hebben elkaar in Ventoux dertig jaar niet gezien.

Al snel na het weerzien is alles weer als vanouds. De grappen vliegen over tafel en er gaat de nodige drank in. 

Maar toch. Toch is er iets anders dan vroeger.

Dat heeft alles te maken met wat er dertig jaar geleden op de Mont Ventoux is gebeurd. Het is zelfs de reden dat de vrienden de reis nu nog een keer maken.

Bert Wagendorp

Ventoux is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Bert Wagendorp. Toch is het geen gewone boekverfilming.

Wagendorp had namelijk samen met regisseur Nicole van Kilsdonk eerst al het scenario voor de film geschreven. 

Omdat ze de financiering voor de film niet rond kregen, bewerkte Wagendorp dat script tot een boek. Toen er van dat boek meer dan honderdduizend exemplaren waren verkocht, zagen filmproducenten ineens wel brood in Ventoux. 

Meer over