Trainspotting

Ewan McGregor probeert af te kicken in Trainspotting

Paramount - zaterdag 9 september om 20:00

© Universal Pictures
Ewan McGregor is in Trainspotting een junk die diep in de drugsscene van Edinburgh zit. Hij probeert clean te worden en eruit te komen, ondanks de lonkende drugs en vrienden in die wereld.

Deze verfilming van de gelijknamige roman van Irvine Walsh speelt zich grotendeels af in de drugsscene van de Schotse stad Edinburgh. De levens van Mark Renton (Ewan McGregor) en zijn vrienden bestaat voornamelijk uit heroïne gebruiken, drinken, feesten en gewoon een beetje rondhangen.

Trainspotting

Zelfs een vlucht naar Londen kan Mark niet helpen: binnen de kortste keren staat zijn 'verleden' op de stoep en keert hij terug naar zijn oude leventje in Edinburgh. 

Trainspotting is een wilde ontdekkingsreis door de donkerste regionen van het Edinburghse drugsleven, met als centraal punt de werkloze Mark Renton en zijn poging om van de heroïne af te komen. Hij heeft echter een paar bijzondere vrienden die hem dit niet zomaar laten doen.

Cultklassieker

Volgens sommige critici zou Trainspotting drugsgebruik idealiseren, maar er is wel degelijk ruime aandacht voor de negatieve aspecten (afkicken, overdoses, ziekte en dood). De sterke jonge acteurs, de soundtrack en de goede regie van Danny Boyle maken van de film een moderne klassieker.

Prijzenregen

De door Danny Boyle geregisseerde boekverfilming werd goed ontvangen door critici. Hij leverde vele prijzen en zelfs een Oscarnominatie op. Trainspotting wordt ook wel een van de meest iconische en invloedrijke Britse films van de jaren 90 genoemd. 

Meer over