Troy

Brad Pitt verovert Troje

SBS 9 - dinsdag 9 augustus om 20:30

© https://guidatv.sky.it
Achilles was een van de grote helden van de klassieke oudheid. Mede dankzij hem veroverden de Grieken Troje. Brad Pitt kruipt in het actiespektakel Troy in de huid van Achilles.

De Trojaanse oorlog is de beroemdste oorlog uit het oude Griekenland: bekende namen uit de Griekse mythologie als Helena, Hector en Achilles zijn de hoofdrolspelers in een episch verhaal over liefde, verraad, oorlog en dood. En dan is daar natuurlijk ook nog het Paard van Troje.

Troy

Regisseur Wolfgang Petersen richt zich in Troy vooral op de epische oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. De aanleiding voor die oorlog, door de Griekse dichter Homerus omschreven in de Ilias, komen wat minder aan bod.

De grootste held aan Griekse zijde is de held Achilles (Brad Pitt), een afstammeling van oppergod Zeus. Hij vecht heroïsche gevechten uit met de dapperste en sterkste strijder aan Trojaanse kant: Hector (Eric Bana).

Brad Pitt

Tijdens de opnames van Troy gebeurde er iets bijzonders: Brad Pitt scheurde zijn achillespees. Tikje ironisch wel als je weet hoe de achillespees aan zijn naam komt.

In tegenstelling tot andere afstammelingen van Zeus werd Achilles niet onsterfelijk geboren. Na zijn geboorte maakte zijn moeder hem onkwetsbaar door hem in de rivier de Styx onder te dompelen.

Ze vergat daarbij alleen dat ze de kleine Achilles aan zijn enkels vasthad. Die plek – zijn achillespees – was de enige plek waar Achilles kwetsbaar was.

Meer over